Lantaarnpalen plaatsen is één ding. Maar daar is het uiteraard niet mee gedaan! Lampen gaan stuk. En als dat bij meer lantaarnpalen gebeurt en je onderneemt geen actie, dan heb je na verloop van tijd een donkere straat. Ook de mast van de lantaarnpaal heeft niet het eeuwige leven. Een armatuur kan nu heel modern zijn maar over een aantal jaren kan de techniek achterhaald zijn of is de lichtbron in de armatuur uit de gratie, omdat een andere sfeer gewenst wordt. Maar de armatuur kan ook gewoon ‘op’ zijn. Een lantaarnpaal staat tenslotte dag in dag uit buiten onder alle weersomstandigheden. Ook al staat hij er op een zonnige zomerdag trots en gezond bij. Maar ook dat is maar schijn. Wat dacht je van de hoeveelheid UV-stralen die de armatuur op zo’n fraaie dag te verduren heeft? Veel zon is vaak schadelijker voor een armatuur dan regen of wind.
Dit houdt in: Lamp verwisselen en de kap reinigen. Het reinigen van de kap wordt tegenwoordig nauwelijks nog gedaan. Oude lamp eruit, nieuwe lamp erin en daar blijft het bij. Ook het remplaceren (alle lampen tegelijk vervangen of ze nou kapot zijn of niet) en het schouwen van de installatie (lampen overdag aanzetten en controleren) valt hieronder.
Dit houdt in: Het verhelpen van storingen en het herstellen van schade voortvloeiend uit vandalisme of aanrijding. Ook het vervangen van oude armaturen door nieuwe valt hieronder.
Dit houdt in: Het controleren en vervangen van de complete verlichtingsinstallatie. Het betreft hier zowel de mast als de armatuur en soms zelfs de volledig ondergrondse bekabeling.
Een lantaarnpaal heeft niet het eeuwige leven. Roest, urine van honden, langsschurende maaiapparatuur en weersomstandigheden hebben invloed op de mast wat door de jaren heen zijn tol gaat eisen. Ook een armatuur gaat slechts een beperkte tijd mee. De behuizing ervan is na jarenlang UV-stralen technisch op, de lamp is niet meer van deze tijd, de verlichtingstechniek is achterhaald of het energiegebruik is toegenomen, redenen om een armatuur te vervangen.
Wat is de termijn waarop de verschillende onderdelen vervangen worden? Daar is geen vast antwoord op te geven. Per gemeente kan dat verschillen. In diverse plaatsen worden lantaarnpalen en armaturen in bedrijf gehouden die al lang en breed de “houdbaarheidsdatum” hebben overschreden.
Hieronder een schema van de gemiddelde levensduur.
Geschilderde stalen masten | 40 tot 50 jaar |
Armaturen | 20 tot 25 jaar |
Lampen | 8.000 tot 10.000 branduren |
Schilderwerk nieuwe masten | 10 tot 15 jaar |
Schilderwerk bestaande masten | 5-10 jaar |
Zoals gezegd, niet alle gemeentes houden zich aan dit vervangingsschema. Persoonlijk ben ik hier best blij mee. Het houdt de verscheidenheid in tact. Zo zul je her en der nog wat “oud spul” kunnen aantreffen. Ik ben mij er evenwel van bewust dat ooit ook deze oude exemplaren het veld zullen moeten ruimen. Maar er zijn gelukkig gemeentes die de oude installatie “upgraden” zonder dat de armatuur in haar geheel vervangen wordt. Veel armaturen hebben een losse lampunit die eenvoudig te vervangen is. Zulke lampunits worden vaak in opdracht van gemeentes vervangen door een moderne VSA + lamp. Zo komt er een nieuwe lampunit in een oude armatuur en kan de installatie weer een tijdje mee. Niet alleen lampen en de VSA worden vervangen. Soms worden er ook kleine veranderingen aangebracht. Zo kan er in een armatuur met twee TL-buizen één buis onklaar zijn gemaakt en kan er een chromen reflector zijn aangebracht, zodat er maar één in plaats van twee lampen in één armatuur zitten. Door de reflector blijft het verlichtingsniveau min of meer hetzelfde.