Lochem

Lochem, een verhaal apart. Jaren leek het erop alsof de tijd daar had stilgestaan. Jaar in jaar uit bleven de oude lantaarnpalen maar staan. Zowel de Barchemseweg als de Graaf Ottoweg waren voorzien van Philips SORA armaturen met SOX 55 watt. Er waren evenwel meer bijzondere straten, zoals de Prins Bernhardweg/Julianaweg/Tramstraat/Larenseweg (één lange straat) die vol stond met Schréder PQ armaturen nog origineel met een HPL-N lamp van 125 watt. En wat dacht je van de Nieuwstad die gevuld was met grote SRM armaturen met 2x SOX 55 watt. Maar aan de Nieuwstad stonden nog twee juweeltjes, één lantaarnpaal met een Industria 36-911 armatuur met 2x SOX 55 watt en één lantaarnpaal met een Philips SRD met 2x SOX 55 watt. Ook aan de Kwinkweerd (industriegebied) stonden mooie oude lantaarnpalen met Philips SORA armaturen erop met SOX 55 watt. In diverse zijstraatjes stonden bovendien nog her en der bijzonder mooie oude lantaarnpalen. Lochem was dus echt een soort “openluchtmuseum” op het gebied van oude straatverlichting en bij ons lantaarnpaalgekken zeer geliefd om af en toe te bezichtigen.


Maar het noodlot sloeg toe. De gemeente Lochem, en bij sommige straten in samenspraak met de provincie Gelderland, besloot de complete openbare verlichtingsinstallatie te herzien. Vanaf medio 2010 tot eind 2011 is men bezig geweest met het vervangen van alle openbare verlichting. In alle bovengenoemde straten zijn de lantaarnpalen inmiddels vervangen door compleet nieuwe masten én armaturen. Vandaag de dag staan er aluminium lantaarnpalen met Industria ARC armaturen erop. Met uitzondering van de Barchemseweg die nu is voorzien van LED armaturen van het type “Lochem” en de Kwinkweerd met Industria Aurora armaturen. Liefhebbers van lantaarnpalen vinden het erg jammer dat al dit ouwe spul verloren is gegaan, maar het is helaas niet anders. Gelukkig was de Gemeente Lochem bereid om mee te werken en mocht ik nog een aantal oude armaturen meenemen. Hier ben ik zeer dankbaar voor, ook al zijn niet alle armaturen die ik had willen hebben ook daadwerkelijk bij mij terechtgekomen: de Industria 36-911 armatuur en de Philips SDR beide met tweemaal SOX 55 watt zijn door ongelukkige communicatie vanuit Ziut alsnog vernietigd.


Hieronder een ruime selectie van de lantaarnpalen in Lochem. Omdat de oude masten in zo'n grote hoeveelheid best uniek genoemd mogen worden heb ik, ondanks het feit dat de meeste masten nu vervangen zijn, alsnog besloten de oude situatie te laten zien.

De laatste eer...

Het is tijd geworden voor een eerbetoon aan de oude generatie lantaarnpalen die inmiddels plaats hebben gemaakt voor de huidige moderne straatverlichting. De onderstaande reportage brengt je weer even terug in de oude tijd. Geniet ervan.Groningen

Friesland

Drenthe

Overijssel

Flevoland

Utrecht

Gelderland

Apeldoorn

Lochem

Twello

Noord-Brabant

Limburg

Noord-Holland

Zuid-Holland

Zeeland

Naar boven