Opmerkelijk

Sommige verkeersituaties zijn wel erg goed belicht, zo goed zelfs, dat er sprake is van overbelichting. Dit mag dus best als opmerkelijk aangeduid worden. Als er te veel masten bij elkaar staan, of als zij in sommige situaties iets verlichten wat totaal niet verlicht hoeft te worden is dit overbodig. Ook een op het oog goede verlichting is niet altijd een juiste keuze. Bijvoorbeeld een te hoog lampwattage op een te lage mast is erg overdreven. Dat komt eigenlijk best vaak voor.


Ongewenst verlichtingsneveau

Als er te veel masten bij elkaar staan, kan er bij de automobilist snel desoriëntatie optreden vanwege de wirwar aan masten. Ook kan het zijn dat, als er teveel licht op één plek valt ten gevolge van een te hoog lampwattage op een te kleine mast, de ogen van de weggebruiker "moe" worden. Als het verlichtingsniveau te grote schommelingen vertoont moet de pupil in het oog zich voortdurend opnieuw aanpassen aan het nieuwe verlichtingsniveau. Dit kan tijdelijke blindheid veroorzaken en dat is in het verkeer absoluut niet wenselijk. Tijdelijke blindheid is hetgeen we bijvoorbeeld ervaren wanneer we midden in de nacht de verlichting van de slaapkamer inschakelen. Je ogen doen even "pijn". Dit is wel een heel extreem voorbeeld, maar dit is wat er ook eigenlijk gebeurt met slechte straatverlichting. Niet alleen te veel licht valt hieronder. Sommige stukken van de weg zijn juist het tegenovergestelde verlicht, namelijk te weinig of in sommige gevallen zelfs helemaal niet. Terwijl hier in feite wel iets meer licht wenselijk is. Dit valt ook onder opmerkelijk.

Apeldoorn


De verlichting in Apeldoorn kan een kritische blik goed gebruiken. Over het algemeen kan er qua energiekosten wat bespaard worden omdat er naar mijn mening een hoop masten kunnen worden weggehaald of de lampvermogen gewoonweg naar beneden kan omdat er gewoonweg te weinig verkeer is op dat punt. Neemt niet weg dat er ook gedeeltes zijn waar eigenlijk net te weinig masten staan om een normaal tot goed gevoel van (sociale) veiligheid te geven.


Materiaalkeuze in Apeldoorn

Ook de materiaalkeuze van de armaturen kan een flinke bezuiniging opleveren. Zo heeft de gemeente Apeldoorn een hoop armaturen binnen de gemeentegrenzen die een polyester behuizing hebben. Deze armaturen zijn doorgaans gevoeliger voor weersinvloeden en krijgen ook nog eens een verweerde indruk als ze er wat langer staan. Het toepassen van een behuizing van spuitgietaluminium is een betere keuze. Hierdoor gaan de armaturen doorgaans iets langer mee en kunnen ook wat langer op de mast blijven zitten. Zodoende kan er dus op de aanschafkosten bespaard worden.


Overige situaties


Naar boven