How it's made

How it's made, oftewel, hoe wordt het gemaakt? Lantaarnpalen, armaturen, lampen en alle andere bijkomende materialen groeien net zo min als geld aan de boom, maar worden in fabrieken gefabriceerd. Hier staan elke dag weer duizenden mensen in diverse fabrieken dag in dag uit garant staan voor de kwaliteit van hun product, met een oog op milieu en kwaliteit en met een knipoog naar de installateur en eindgebruiker die bovendien waarde hechten aan een hoog installatiegemak.


Ik hou mezelf aanbevolen om ook andere bedrijven te bezoeken die hier nog niet bijstaan en met toestemming productielijnen te fotograferen ter uitbreiding van deze pagina. Om via deze weg de bezoeker een zo compleet mogelijke indruk te geven hoe de diverse productieprocessen verlopen. Als ik welkom ben, neem dan contact met me op via de contactpagina.

Indal (Industria)


Een van de grootste fabrikanten van armaturen in Nederland én daarbuiten. Overal zijn wel straat- en tunnelarmaturen van deze firma te vinden. Het bedrijf is in 1950 opgericht en heeft momenteel twee vestigingen in Nederland, het kantoor dat zich bevindt in Capelle a/d IJssel en de assemblagefabriek in Emmen.


Zo'n 1.000 medewerkers zijn actief in dit bedrijf (zowel op kantoor als assemblagefabriek). Elke dag zijn zij bezig met het verduurzamen van de armaturen. Elke dag wordt ernaar gestreefd om een hoge kwaliteit van de armatuur, de lichtopbrengst en de verdeling op het wegoppervlak te optimaliseren. En dan laat ik nog buiten beschouwing de steeds hogere eisen die de eindgebruikers stellen ten aanzien van lichtvervuiling en energieverbruik. Hierdoor wordt Indal voortdurend gedwongen verbeteringen door te voeren.


Indal zal op den duur helaas verdwijnen. Philips heeft Indal overgenomen en zal het volledig inlijven in haar bedrijfsvoering. Het merk

Indal zal dus na enige tijd tot het geschiedenis behoren.


Hieronder zie je een fotoreportage van de assemblage en gedeeltelijke fabricage van armaturen. Reportage gemaakt in februari 2013, bij Indal te Emmen.


Fotoreportage Indal armaturen.

ELEQ.


Iemand die naar een lantaarnpaal kijkt, beseft niet of nauwelijks welke onderdelen naast de mast en de armatuur met lamp nog meer deel uit maken van het verlichtingsobject. Achter het luikje aan de onderkant van de mast bevindt zich een FAGET zekeringkastje dat essentieel is voor de lantaarnpaal. Dit kastje wordt geleverd door Eleq, een bedrijf in Steenwijk, gespecialiseerd in de vervaardiging van transformatoren, omvormers, meters en aansluittechniek voor diverse eindgebruikers en bedrijven.


Eleq vindt zijn wortels in 1946. Wat ooit begon als een kleinschalig bedrijf dat zich alleen maar bezig hield met het maken van meters, is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf wereldwijd. Tot op de dag van vandaag zit Eleq nog steeds in Steenwijk en heeft het streven zo veel mogelijk onderdelen van haar producten zelf te fabriceren. Hierdoor is Eleq bijna geheel onafhankelijk van toeleveranciers en kan op deze manier zelf de kwaliteit van het product in de hand houden.


Naast het beroemde FAGET zekeringkastje dat in lantaarnpalen zit, maakt Eleq ook meters en transformatoren voor diverse eindgebruikers en bedrijven. Hieronder zie je een fotoreportage die een impressie geeft van de diverse productielijnen.


Fotoreportage ELEQ.

Kaal Masten B.V.


Zeg je lantaarnpaal, vakwerkmast, lichtmast, ANWB- mast, of wat dan ook op mastgebied, dan zeg je Kaal masten, gevestigd in Oss. Een internationaal, toonaangevend bedrijf dat sinds 1947 bestaat. Bij kaal geldt het volgende motto; "you name it, we make it!". Die indruk kreeg ik toen ik tot tweemaal toe bij Kaal Masten ben uitgenodigd om de grote fabriekshallen van binnen te bekijken en over de schouder mee te kijken van de mensen achter de productielijn.


Zo'n 125 medewerkers staan elke dag klaar om hun product met de grootste zorg samen te stellen en met de hoogst mogelijke kwaliteit de deur uit te laten gaan naar de klant en eindgebruiker.


Hieronder zie je een fotoreportage van de productie van stalen lantaarnpalen en andere masten. Reportage gemaakt in november 2011, bij Kaal Masten te Oss. Naast een aantal van mijn foto's, zitten er ook een paar foto's tussen van hun eigen bedrijfsfotograaf.


Fotoreportage Kaal Masten B.V.

Naar boven