Eigen materieel

Veel van mijn lantaarnpaal- en beveiligingsarmaturen haal ik van slooppanden af. Aan oude bedrijfspanden, school- of kantoorgebouwen hangen vaak mooie buitenlampen aan de gevel die ik graag wil hebben. In zo'n geval wacht ik tot het pand gesloopt wordt. Als dat eenmaal het geval is ga ik naar de slopers toe om te vragen of ik een paar (of alle) buitenlampen mag hebben. Ook haal ik zo nu en dan wel eens oude armaturen langs de weg wanneer men bezig is met het vervangen van oude lantaarnpalen of armaturen.


Eerst met de fiets

Voorheen deed ik dit altijd met de fiets. Fietsen naar een slooppand en vragen of ik een paar armaturen mag hebben. Zo ja, snel met de fiets weer terug naar huis om de ladder en wat eenvoudig gereedschap op te halen (immers, wanneer ik direct alle tools zou meenemen en vervolgens blijkt dat er helaas geen armaturen beschikbaar zijn, heb ik voor niets vele kilometers gefietst met zware bepakking). Eenmaal aangekomen bij het slooppand lampen demonteren. Na verrichting van deze werkzaamheden eerst alle gereedschappen en de ladder weer terug brengen om vervolgens diverse malen heen en weer te fietsen om ook alle gedemonteerde armaturen op te halen. Dit is, zoals je kunt begrijpen, zeer onhandig en tijdrovend.


Bestelwagentje

Eind december 2006 heb ik een bestelwagentje gekocht na het behalen van mijn rijbewijs. Mijn keuze is gevallen op een SEAT INCA en is speciaal afgestemd op mijn hobby. In een later stadium heb ik deze afgebouwd tot een rijdende werkplaats zodat ik nu op een normale, efficiënte en professionele manier armaturen kan demonteren. Ik heb alles aan boord: Van 230 volt tot specifiek gereedschap. Ik heb er zelfs water zodat ik na de klus mijn handen kan wassen. Veel armaturen zijn smerig en sommige armaturen zijn zo verweerd dat er glasvezel door de behuizing komt. Dit zorgt voor irritatie bij contact met de huid. Helemaal wanneer je het zweet van het voorhoofd afveegt. Dan is het in dit geval wel makkelijk als ik water heb om even snel mijn handen te kunnen wassen.


Interieur van mijn mobiele werkplaats

Handenwasvoorziening

Klimgereedschap

Naast een goed logistiek voertuig moet je natuurlijk ook beschikken over goed klimgereedschap. Ik heb in totaal 2 ladders. Een vouwladder en een opschuifladder. De vouwladder rijkt zo'n 4,5 meter hoog en de opschuifladder ongeveer 6 meter. Hiermee kan ik de meeste armaturen wel bereiken.


Vouwladder

Schuifladder

Fototoestellen

Behalve een goede materieelvoorziening op auto-en demontagegebied is het ook wel mooi als je over een goed fototoestel beschikt. Heb in het verleden diverse camera's gehad. Zelfs een verrekijker met fototoestel om zo mooie close-up foto's te kunnen maken. Al deze toestellen heb ik nu niet meer in gebruik en werk nu met één fototoestel dat alle gewenste eigenschappen in zich heeft. Het is een Canon 350D digitale spiegelreflex camera met 3 lenzen, één normale lens, één zoomlens waarmee ik mooie close-up foto's kan maken en één breedhoeklens.