Media

Met zo'n bijzondere hobby als die van mij is de kans groot dat je vroeg of laat in aanraking komt met de media. Op 6 november 2012 werden er door de NCRV opnames gemaakt voor het programma ‘Man bijt hond’ (uitzending 15 januari 2013). Ook heb ik ooit in de nieuwsbrief gestaan van Dynamicom, een aannemer die lantaarnpalen onderhoudt. En op 1 februari 2008 heb ik de Apeldoornse krant gehaald met een reportage over mijn hobby. Hieronder staan de verschenen artikelen.


Man bijt hond

Op dinsdag 6 november 2012 heb ik een cameraploeg op bezoek gehad van het televisieprogramma 'Man bijt hond'. Er zijn opnames gemaakt van mijn slaapkamer en magazijntje. Ook zijn er beelden geschoten op locatie in Eerbeek om oude lantaarnpalen te filmen. Vervolgens zijn we doorgereden naar een sloopterrein van het voormalige Juliana Ziekenhuis in Apeldoorn om een armatuur te scoren. De uitzenddatum is 15 januari 2013. Hieronder een fotoserie die is gemaakt tijdens de opnamedag.Uit: Nieuwsbrief Dynamicom

BEZETEN VAN LANTAARNPALEN

Marcel van der kolk is bezeten van lantaarnpalen. Al sinds zijn 3e. Hij bestudeert ze, verzamelt ze en fotografeert ze. Sinds 2 maanden heeft hij er ook zijn werk van gemaakt: als stagiair bij Dynamicom is hij dagelijks bezig met het aansluiten en repareren van armaturen. Het fascineert hem. Niet alleen vanwege de techniek en de talloze soorten armaturen. Maar ook vanwege het licht dat ze 's avonds geven. Daar geniet hij ervan. Enige tijd geleden ontdekte Marcel een website over lantaarnpalen. Gemaakt door een lantaarnpaalfreak uit Vlaardingen. Hij nam contact met hem op en sprak af om zijn collectie foto's van armaturen in Apeldoorn en omgeving op de site te zetten. De site www.santaarnpaal.net is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in armaturen! De site gaat over lantaarnpalen in Nederland en bevat een zeer grote collectie foto's en technische informatie. Marcel leverde 2 fotoseries van de lantaarnpalen in Apeldoorn.


Marcels stage zit er tot zijn eigen spijt bijna op. Maar hij heeft ook een leuk vooruitzicht: via Dynamicom heeft hij met ingang van half Juni een baan gekregen bij een aannemer. Marcels Dynamicomcollega's hadden hem meegenomen naar een bijeenkomst van aannemer Voskuilen. Die nam kennis van marcelsbpassie en bood hem een baan aan. Marcel is zeer tevreden. Zijn grootste passie is nu ook zijn werk geworden!


NB: Inmiddels werk ik allang niet meer bij aannemer Voskuilen. Vanwege privé omstandigheden kan ik dit grove werk niet aan. Ik heb er een half jaar gewerkt.


Uit: Apeldoornse krant/De Stentor

Door Bert Felix

EEN LICHTARMATUUR ALS BEDLAMP - In de kinderwagen keek hij al omhoog naar al die mooie lantarens.


APELDOORN - Onder de glasplaat van de salontafel ligt de verzameling schelpen van zijn vader. In de hoek staat een kast vol Ferrari's. Ook van zijn vader. Marcel van der Kolk (24) heeft zijn eigen domein, op zolder. Aan het plafond hangen 43 lichtarmaturen. Evenzoveel liggen er in het trapportaal van de woning aan de Van Roekelweg. Gekregen van de sloop. Zelfs zijn bedlamp is afkomstig van de sloop. De lamp deed eerder dienst bij buurtcentrum Kayersheerdt.

Eigenlijk is het een aangeboren afwijking, verklaart Van der Kolk zijn passie voor professionele lichtarmaturen. "Als kind van twee keek ik op weg naar de supermarkt al naar boven. Nee, m'n ouders zeiden niet: kijk, daar hangt een mooie lamp. Het kwam gewoon vanzelf".


Zijn eerste lamp kreeg hij toen hij op zijn 18e stage liep bij Vos Elektrotechniek in Apeldoorn. Waren ze op klus in het Zeelandse Domburg om er een zendmaststation van KPN te vervangen. Nu is hij medewerker bij bouwmarkt Gamma, waar ze alleen het lichtere spul hebben. Dus fietst hij elke dag nog dertig kilometer langs allerlei gebouwen die op het punt staan te worden afgebroken. Zoals het schooltje bij Hubertus, waar dinsdag water en licht werd afgesloten. Gaat bij het volgende tochtje vast wel weer een lamp opleveren.

Zijn favoriete sloopbedrijf is Schimmel. Zien ze hem aankomen op zijn fiets, beginnen ze meteen al een lichtarmatuur af te schroeven. Verder spelt hij de krant en de gemeentelijke sloopvergunningen. En na een politieberichtje over een auto tegen een lantaarnpaal pakt hij meteen zijn fiets.

De 43 lampen die hij in zijn zolderkamer heeft opgehangen doen het allemaal. Op vier schakelkasten zet hij de lampen stuk voor stuk aan, maar het kan ook met een druk op de afstandsbediening. Gewone lampen heeft hij ook. Uit het plafond steken zes spaarlampen, om toch wat aan energiebesparing te doen als tegenhanger van de 1308 volt* van zijn verzameling.

De lampen zijn perfect aangesloten. Mag ook wel voor iemand met een diploma elektrotechniek van de school van ROC Aventus aan de Christiaan Geurtsweg. Ook daar hingen trouwens lampen en dreigde sloop. "De leraar zei al: je blijft van die lampen af. Maar toen de sloop begon, heb ik er toch eentje gekregen. Ook de opleiding heb ik gevolgd om meer te weten van lichtarmaturen. Je kunt wel een beetje lantaarnpalen gaan verzamelen, maar het is ook leuk als je wat van de techniek weet".

Helemaal alleen is hij niet met zijn verzameling. Met z'n zessen zijn ze, de verzamelaars van lichtarmaturen in Nederland. Nee, een vriendin heeft-ie niet, net zomin als een baan in de elektrotechniek. Zou hij graag willen.


Marcel van der kolk in zijn met lichtarmaturen behangen zolderkamer. Foto: De Stentor ⁄ Cees Baars


NB: Inmiddels heb ik wat meer armaturen opgehangen. Het schommelt tussen de 60 en de 70 schat ik. Ik fiets niet meer. In plaats daarvan wandel ik nu bijna elke dag. En voor wat betreft die baan in de elektrotechniek, sinds 1 september 2010 werk ik bij M&M verlichting. Een technische groothandel in verlichting.


*volt moet watt zijn.