Projecten

Sommige mensen zijn op de hoogte van mijn hobby en weten dat ik een passie heb voor verlichting. Die mensen weten ook dat ik goed ben in het aanleggen ervan en het geven van advies hierover. Dit leidt zo nu en dan wel eens tot "opdrachten" om nieuwe buitenlampen aan te leggen en/of te repareren bij diverse "opdrachtgevers".


Aanleg / reparatie buitenverlichting

Opdrachtgever: Stichting Kunstgras Orderbos.

Opdracht: Het vervangen van 7 armaturen en het bijplaatsen van 1 beveiligingsarmatuur.

Datum: Januari 2016.


Eind 2015 kwam Stichting Kunstgras Orderbos, beheerder van het sportcomplex van AMHC (Apeldoors Mixed Hockey Club), naar mij toe met de vraag of ik even naar de buitenverlichting wilde kijken van deze hockeyclub in Apeldoorn. De oude armaturen gaven te weinig licht en ook waren in feite alle 7 aanwezige buitenlampen einde levensduur, bij elke armatuur was wel wat defect. Na groen licht te hebben ontvangen van A. van Geijn en M. Bar ben ik aan de slag gegaan.


De huidige 7 armaturen waren niet bepaald energiezuinig, ze bevatten namelijk alle een HPL-N lamp van 125 watt. Veel energieverbruik met weinig lichtopbrengst vergeleken met de huidige modernere lichtbronnen. De oude armaturen hadden een totaal energieverbruik van 1050 watt, energieverlies in de VSA meegerekend. De nieuwe armaturen hebben "maar" een energieverbruik van in totaal 535 watt, energieverlies in de VSA meegerekend, in totaal dus een kleine 50% energiebesparing.


De 4 armaturen die de oprit verlichten (3 lichtmasten en één armatuur aan een muursteun) heb ik uitgerust met SON-T 70 watt., 3 armaturen van Philips type SGS 203 en een armatuur van het merk lanzini type Sole. De 3 armaturen aan het gebouw zelf aan de voorzijde hebben een PL-L 55 watt met kleur 830 en zijn van Philips type FGS 225 (Residium). Bij het gebouw is gezelliger licht gewenst omdat de mensen zich hier bevinden en warmer en aangenamer licht beter op z’n plaats is.


Opdrachtgever: R. Platteel & J. Hamming, (leegstaand) vastgoedbeheerders van de Kabath.

Opdracht: Het compleet verlichten van Tot2021 (de Oude Ambachtsschool) in Apeldoorn.

Datum: November 2014 tot heden.


De Kabath vastgoedbeheer heeft van de gemeente Apeldoorn de opdracht gekregen om de Oude Ambachtsschool aan de Molenstraat-Centrum 1 in het centrum een nieuwe invulling te geven.


Aangezien ik voor mijn armaturen en lampenverzameling ruimte zocht en het huidige concept van het gebouw Tot2021 mij aansprak heb ik medio september 2014 het eerste contact gelegd met de Kabath om de mogelijkheden te bespreken om in dit markante gebouw in het centrum van Apeldoorn een ruimte te mogen huren.


Tijdens dit gesprek is naar voren gekomen dat van de huurders wordt verwacht dat zij, indien mogelijk, een actieve bijdrage leveren aan het instandhouden van het gebouw en actief met de andere huurders samenwerken om het gebouw nog beter in de markt te kunnen zetten. Mijn aandeel in deze participatie is de plaatsing van een volledige buitenlichtinstallatie en het onderhouden ervan. Rondom het gehele gebouw heb ik verlichting opgehangen zodat er geen donkere hoekjes meer zijn. Ook de brandgang en trap van de derde etage heb ik op een betere manier verlicht dan het geval was.


Bovendien heb ik binnen het gebouw bij diverse mede-huurders de verlichting verzorgd. In de algemene ruimtes heb ik op verscheidene plekken de verlichting aangepast.


Voor de komende jaren heb ik de buitenverlichting in onderhoud. Er zal dus ongetwijfeld in de toekomst wat aangepast moeten worden om deze installatie optimaal te houden.


Opdrachtgever: Mijzelf in overleg met gemeente Apeldoorn

Opdracht: Het maken van een lantaarnpaal kunstwerk

Datum: Juni 2015.


De gemeente Apeldoorn zat met een stuk braakliggend terrein in het centrum bij het kanaal in haar maag. De nieuwbouw die hier staat gepland laat nog even op zich wachten en de gemeente heeft direct omwonenden en geïntereseerden gevraagd om mee te denken bij het invullen van het tijdelijk park Haven Centrum.


Zodoende heb ik met de gemeente overlegd om te bezien welke rol ik hierbij zou kunnen vervullen. In gezamenlijk overleg met de gemeente is besloten dat ik een heuse lantaarnpaalboom zou ontwerpen en vervaardigen. Het is een door mij bruin geverfde lichtmast geworden van 10,5 meter hoog met daaraan bevestigd 9 armaturen die elk een fase in de openbare straatverlichting vertegenwoordigen.


In de onderste laag hebben de armaturen de volgende lichtbronnen: SOX, HPL-N en TL-S. Deze lampen kenmerken de opkomst van het elektrisch licht. De middenlaag is uitgevoerd met de lichtbronnen: SON-T, PL-L en TL-D. Deze lampen zijn in hoofdlijnen de opvolgers van de onderste laag. De bovenste laag, bestaande uit 2 armaturen, zijn uitgevoerd in LED-verlichting wat de moderne optie is van verlichten. Op de top heb ik een SOX lamp aangebracht, omdat deze lamp nog steeds van alle huidige lichtbronnen het beste en grootste lichtrendement heeft.


Deze mast in het echt zien? Dat kan! Deze indrukwekkende lantaarnpaal staat aan de Molendwarsstraat te Apeldoorn nabij parkeergarage Koningshaven. (ANWB borden Koningshaven volgen).


Opdrachtgever: H. Mulderij

Opdracht: Het repareren en nalopen van de buitenverlichting.

Datum: September 2013.


Herman Mulderij van Meijerinks Mazzelmarkt te Apeldoorn gaf mij de opdracht een tweetal buitenlampen te repareren. Het betreft hier twee Philips SRS 201 armaturen met SOX 90 watt met in beide armaturen een defecte lichtbron.


Zodoende de ladder tegen de gevel gezet en beide SOX lampen vervangen. Eén armatuur bleek onbereikbaar te zijn, maar via het platte dak er toch nog bij kunnen komen om de lamp te vervangen. Tevens meteen de kappen van de armaturen met een vochtige doek gereinigd.


Opdrachtgever: N. van Zanten-Kemp

Opdracht: Het repareren en nalopen van de buitenverlichting.

Datum: September 2013.


In eerste instantie leek de hulpvraag van Nicolette van Zanten-Kemp van OBS de Parel te Zutphen een hele simpele te zijn. Ik kreeg de klacht dat de buitenverlichting de ene keer wel en de andere keer niet brandde. Na eerst een kleine vooronderzoekje te hebben gedaan dacht ik het probleem getraceerd te hebben. De installateur heeft namelijk de schemerschakelaar direct onder de buitenlamp gemonteerd, waardoor het licht uit de buitenlamp direct hinder veroorzaakte voor de schakelaar. Dit kan verklaren waardoor de verlichting de ene keer wel en de andere keer niet brandt.


Tijdens de eerste dag dat ik daar aan het werk was bleek er al snel dat het niet mee zal vallen. Achter het pand hing een tweede schemerschakelaar die voor zover bekend de overige drie buitenlampen schakelde. Die ene schakelaar die ik zojuist beschreef schakelde maar één lamp. De schakelaar die achter het pand hangt die bleek naar onderzoek maar één lamp te schakelen, en deze hing ook nog eens boven het dak waar deze was achtergebleven nadat het gebouw een keertje was uitgebouwd. Een overbodig armatuur dus.


Om die andere drie buitenlampen ook weer aan- en uit te kunnen schakelen moest er dus toch een kabel van buiten naar binnen worden gelegd om de schemerschakelaar te verbinden met de kabels van de buitenverlichting die via de binnenzijde van het pand lopen. Door deze verbinding tot stand te brengen was ik gelukkig wel in staat om een groot gedeelte van de oude installatie in één keer weg te slopen. Dit omvangde: twee lasdozen, een schemerschakelaar en een overbodige Philips XRL armatuur met 2x TL-S 20 watt en een kleine 20 meter kabel.


Al met al dus een project die aan het begin simpel leek, bleek toch wat voeten in de aarde te hebben. In totaal ben ik er 4 keer geweest om elke keer er een paar uurtjes aan te werken. Ook mede omdat de fotograaf, H. ten Brinke, die mij graag wilde fotograferen tijdens het werk alleen maar in de middag kon vanwege werk.

Zie de fotoreportage hieronder voor een goede impressie. Met grote dank aan H. ten Brinke voor het maken van het grootste gedeelte van de foto's.


Enige weken later kreeg ik het volgende mailtje binnen van Nicolette van Zanten-Kemp:


"Inmiddels zijn wij al twee keer s avond op school geweest, krijg steeds positief verraste opmerkingen van ouders en team: eindelijk doet onze buitenverlichting het weer! Wij danken je voor je vastberadenheid, het leek inderdaad een simpel klusje maar je hebt er veel tijd in moeten steken. Velen zijn je voorgegaan in een poging de boel werkend te krijgen, maar jij hebt het gefikst, een vakman dus! Ontzettend belangrijk voor een school, al lijkt het misschien 'bijzaak', dat is het echt niet. Dus nogmaals: onze dank! En zeker ook aan Hans, voor het leggen van het contact."


Opdrachtgever: H ten Brinke.

Opdracht: Het repareren van diverse buitenlampen, een noodlamp en een deurbel.

Datum: November 2011.


Het begon met een simpele hulpvraag via de mail afkomstig van basisschool De Zwaan in Zutphen. De conciërge H. ten Brinke vroeg mij of ik toevallig wist hoe hij een oude paaltoparmatuur open moest maken, omdat hij graag de lamp wilde vervangen. Gezien het feit dat ik dit ook niet wist en de armatuur toch behoorlijk oud was heb ik voorgesteld de gehele armatuur gewoon te vervangen. Tijdens onze eerste ontmoeting heb ik de armatuur vervangen door een nieuwe Philips FGS 103 armatuur met tweemaal PL-S 9 watt (ooit zelf gemaakt) en tevens voorzien van een ingebouwde schemerschakelaar omdat het oude exemplaar nog was geschakeld met een tijdschakelklok in de meterkast wat onhandig is bij een lantaarnpaal. Tijdens een rondleiding in het gebouw kwamen nog meer gebreken "aan het licht". Zo brandde er boven geen plafondlamp meer en in de dependance voor speciaal onderwijs "de Tobiasgaard" was een noodlamp defect en bovendien incompleet, de deurbel deed het niet en de buitenlamp boven de toegangsdeur was vernield. Er volgde dus een tweede afspraak om ook deze euvels te verhelpen. Bovendien heeft de conciërge vijf extra losse Famostar NLAN-1L armaturen van mij overgenomen zodat hij zelf de armatuur van een defecte buitenlamp zou kunnen vervangen. Zie hieronder voor een foto-impressie.


Opdrachtgever: R. Teisman.

Opdracht: Het verlichten van de oprit, achtertuin en onder de carport.

Datum: Mei 2005.


De verlichting moest volledig automatisch worden aangestuurd en er was daardoor vrij veel regeltechniek vereist. Ik heb ervoor gekozen de oprit te voorzien van één armatuur met PL-L 24 watt. Onder de carport zijn twee enkele TL armaturen geplaatst van eenmaal TL 18 watt elk. Verder is de achtertuin voorzien van twee armaturen beide met een PL-L 24 watt. Dit verlichtingsniveau is zéér goed. Aan de installatie is een schemerschakelaar toegevoegd om de armaturen automatisch aan te laten gaan. Verder hebben alle armaturen een eigen schakelaar zodat niet alle lampen aangaan maar alleen daar waar licht nodig is. Er is een schakelkast aangebracht in de schuur met daarin de aansluiting van de kabels. Ook is in deze kast een digitale schakelklok die er voor zorgt dat de armaturen buiten op een bepaalde tijd uit worden gezet om onnodige branduren in de nacht te voorkomen. Deze tijdschakelklok is na de schemerschakelaar gemonteerd zodat deze continu spanning behoudt. Ook de digitale schakelklok blijft voortdurend via een andere stroombron onder spanning staan. Aangezien ik deze schakelkast niet alleen kon maken heb ik hulp gehad van A. van Zeist die in de paneelbouw zit en voor wie een dergelijke klus routinewerk is.


Opdrachtgever: L. Bouwmeester.

Opdracht: Het nalopen van de buitenverlichting en het vervangen van de lichtbronnen.

Datum: April 2010.


In het jaar 2010 heb ik werk verricht voor het gebouw van de dagbesteding. Aan dit pand hangen buitenlampen. In de avonduren viel me op dat er weinig licht brandde aan het bedrijfspand en ik heb dit gemeld bij de leidinggevende. Nadat ik had verteld over mijn passie voor straatverlichting heeft hij direct contact opgenomen met de eigenaar van het bedrijfspand. Zodoende kreeg ik de opdracht om de buitenverlichting te controleren. Ik heb daar in totaal drie lampen vervangen en één nieuwe verlichtingsarmatuur mogen plaatsen. De oude beveiligingsarmatuur hing op een vervelende plek: bij de uitgang van de afzuiging van de lasinstallatie die binnen aanwezig is. De oude armatuur kreeg hierdoor vaak chemische lucht over zich heen, iets wat de kwaliteit door de jaren heen niet ten goede kwam. Ook was er geen spanning aanwezig in de lasdoos buiten. Deze storing bleek na enig speurwerk in de lasdoos binnen te zitten. Een paar oude lasdoppen maakten slecht contact. Verder was de beveiligingsarmatuur in de oude situatie gebruikt voor doorvoerbedrading. Op zich mag dit wel, maar praktisch is het zeker niet. Dit heb ik daarom aangepast en ik heb eveneens een nieuwe lasdoos geplaatst, zodat elke kabel zijn eigen ingang heeft. De oude lasdoos was sowieso op en moest dus ook vervangen worden. De nieuwe beveiligingsarmatuur is ongeveer één meter naar links verplaatst. Wat meer in de buurt van de laad- en losdeuren en op wat grotere afstand t.o.v. de buren. En uiteraard voldoende uit de buurt van de afzuiginstallatie, zodat de nieuwe verlichtingsarmatuur een langere levensduur is gegeven. Verder is de aanwezige schemerschakelaar voorzien van een anti-verblindingskapje van aluminium. Dit in verband met de aanwezigheid van storend licht in de directe omgeving die het schakelen van de schemerschakelaar zeker kan beïnvloeden.


Mijn eigen achtertuin project

Ook mijn eigen achtertuin is niet veilig voor mijn hobby. In het verleden heb ik al diverse lantaarnpalen in mijn tuin gehad. Het begon ooit met drie ijzeren lantaarnpalen van 28 mm CV buizen met daarop Philips FCC 110 beveiligingsarmaturen met PL-S 9 watt. Daarna vond ik het tijd om over te gaan naar SOX verlichting en heb ik de installatie vervangen door twee beveiligingsarmaturen, een Philips XGS 103 met SOX-E 26w en een XGC 001 met SOX 18 watt. Naderhand heb ik deze armaturen weer vervangen door normale buitenlampen die je bij elke bouwmarkt kunt kopen met normale spaarlampen erin. Het begon al snel wéér te kriebelen om opnieuw lantaarnpalen te gaan plaatsen. Ik heb toen twee ijzeren buizen op de kop weten te tikken van 60 mm diameter en zo'n twee meter lang en deze laten verlengen tot ca 2,50 meter. De onderkant heb ik voorzien van twee anti-draaivleugels om de mast meer stabiliteit te geven omdat ze niet zo diep in de grond gezet konden worden. Op deze masten heb ik vervolgens Philips FGS 103 armaturen geplaatst en de PL-L 24w die erin zat gedemonteerd en vervangen door tweemaal PL-S 7 watt en daarnaast een mini TL gemonteerd van 4 watt voor nachtverlichting. De twee PL-S lampen brandden in de avond tot ongeveer 23.00 uur, daarna gingen ze automatisch uit en bleef de mini TL van 4 watt de hele nacht branden. Toen deed zich de gelegenheid voor dat ik vier Philips SORA armaturen kon kopen, drie opschuifuitvoeringen en een pendeluitvoering. Aangezien dit mijn favoriete armaturen zijn en het al jarenlang een wens van mij is om zulke armaturen in de tuin te hebben heb ik besloten de lantaarnpalen wéér te gaan vervangen. Ik heb bij de bouwmarkt twee simpele hardhouten rechthoekige balken gekocht en ben gaan klussen om twee houten masten te maken. In de SORA armaturen zat nog een SOX lamp van 55 watt. Deze moest eruit en ik heb er twee E27 fittingen voor in de plaats gezet. Daarin heb ik twee LED lampen gedraaid van ieder 2 watt. Deze twee LED lampen per armatuur heb ik later vervangen voor twee spaarlampen van 7 watt met lichtkleur 865 (daglicht). Begin 2010 heb ik de masten weer vervangen. In het buitengebied van Laren, gemeente Lochem, kwam ik ooit drie mooie oude houten masten tegen. Met hele oude componenten zoals isolatoren een mooie oude ijzeren muursteun en een VSA compartiment. Helaas zijn deze masten eind 2010, begin 2011 vervangen wat ik persoonlijk bijzonder jammer vind, omdat je zoiets moois en ouds gewoon moet behouden én onderhouden. Nu was ik al van plan deze houten masten na te gaan maken. De SORA armaturen blijven in gebruik om mijn achtertuin te verlichten, ik ga alleen de masten vervangen. Ik ben van plan ronde, houten masten te gaan plaatsen met een ijzeren muursteun met een klassiek en rustiek uiterlijk. Ook wil ik wat doen aan de aankleding van de oude houten mast, zoals een ijzeren VSA kokercilinder en een tweetal isolatoren en aan elke paal een "paddenstoeltje". Een paddenstoeltje is een onderdeel waar de kabel wordt aangepeld en waar vervolgens kale elektradraden naar de andere componenten gaan. Het doel van het paddenstoeltje is de aangepelde kabel te beschermen tegen elke vorm van neerslag zoals regen. Er kan dan geen water in de kabel zakken dat in de winter zal bevriezen hetgeen kabelbreuk veroorzaakt en dus storingen teweeg brengt. Alle componenten heb ik zelf al gemaakt of een gedeelte daarvan. Inmiddels ben ik in het bezit gekomen van twee houten palen dus ik kan alle onderdelen gaan assembleren. Op 3 mei 2011 heb ik de eerste houten mast geplaatst, en op 5 mei de tweede. Deze zijn compleet met porseleinen zekeringhouder uitgerust.


Naar boven